Historien bag den Gamle Danske spids

En af kun 5 rene danske hunderacer

Den Gamle Danske Spids er en af de kun 5 rene danske hunderacer (6 hvis man regner Grønlænderhunden med som dansk).

Man ved at den danske spids er en meget gammel race, da der er fundet skeletter af den i historiske udgravninger, men man ved ikke præcist, hvornår den er opstået som race. Den danske spids optræder jævnligt på malerier fra de sidste par hundrede år og ses på fotografier fra omkring år 1900.

Den danske spids blev oprindeligt holdt som selskabshund af det bedre borgerskab, men blev i det 1900 århundrede i stigende grad anvendt som gårdhund på landet – specielt i Jylland. Den havde sin storhedstid i 1930’erne, hvor den var forholdsvis almindelig på de danske gårde, hvor den ofte var børnenes hund.

Den Danske Spids kan bl.a. ses på det kendte maleri, Det Rybergske familiebillede fra 1797:

Antallet af danske spidser er siden faldet kraftigt og racen var faktisk ved at forsvinde helt, indtil man i slutningen af 1980’erne begyndte at genskabe racen (se menupunktet ”Stamtavle i GDS”).

Ældre mennesker kalder racen for Ulvespids eller Grønlænderspids og for at gøre forvirringen komplet har den også været kaldt Samojedespids og Hvid Spids. I dag hedder den blot Dansk Spids eller Gammel Dansk Spids.

Udseende

Den gamle Danske Spids er 40 til 50 cm høj og vejer mellem 12 og 20 kg. Hannerne er større end tæverne og racen har et tydeligt kønspræg, hvor hannerne har en kraftigere manke.

Pelsen er hvid (lys creme accepteres i DKK), er blød og har et tykt lag af under uld, der gør den velegnet til det kolde danske klima. Pelsen kræver ikke anden pleje end en børstning en gang imellem, da den er selvrensende. 

 

Snow mindre
EOS-5D-Mark-IV9999-22-(6)-Original

Karakteregenskaber

Den Gamle Danske Spids er en kærlig og hengiven kammerat,. Den er venlig overfor mennesker og andre dyr og fungerer fint sammen med katte. Den kan være reserveret overfor fremmede, da den knytter sig tæt til sin egen flok og har nok i den. Det er en fantastisk familiehund, der knytter stærke bånd og en udtalt loyalitet overfor sin familie.

Den er vagtsom og kan være meget gøende, hvilket dog kan begrænses ved at træne den tidligt. Da den knytter sig tæt til sin flok, egner den sig ikke til at være alene hjemme i længere tid, men den kan sagtens lære at være alene.

Selvom den har mange fysiske fællestræk med slædehundene er den kun moderat motionskrævende. Den er dog fuld af energi og vil godt have nogle udfordringer, men er omvendt god til at tilpasse sig aktivitetsniveauet i familien.

Den er følsom og intelligent og lærer hurtigt, hvis den motiveres med venlighed og kærlighed. Da den også gerne vil samarbejde med sine mennesker og er lydig, er den velegnet til forskellige former for hundesport.

Den  gamle Danske Spids er en altid oplagt legekammerat og var på gårdene ofte børnenes hund, hvor den fungerede som “barnepige” for dem, når de ikke var med i marken. Racen syntes også at knytte særlige bånd til børn og når den først kender et barn, søger den selv barnet.